Ranheim Paper & Board

Papir og emballasjeleverandør

  • Hjem
  • Produkter
    • Papir
    • Massivpapp
  • Aktuelt
  • Om oss
    • Ansatte
    • Om oss
    • Miljø
    • Våre kunder
    • GDPR
    • Sertifikater
    • Utmerkelser
    • Visuell profil
    • Karriere
    • Våre avdelinger
    • Vår historie
    • Storulykke
  • Kontakt oss
  • Norsk bokmål
  • Engelsk

Vår historie

Historien startet i 1884

Ranheim Cellulosefabrik

1884 Ranheim Cellulosefabrik etableres den 13. mars. Brukseieren på Ranheim Vestre, Lauritz Jenssen d.y. var utdannet maskiningeniør fra Karlsruhe i Tyskland, og søkte stadig nye muligheter for å utnytte vannkraften i Vikelva. I flere hundre år hadde Vikelva vært «energikilde» for mange virksomheter:

  • møller
  • sagbruk
  • kobberplateverk
  • stampeverk
  • potetmelfabrikk etc.
Gammelt julekort fra Ranheims papirfabrikk. Isbjørn som ser utover fabrikken.
Gammelt julekort fra Ranheims papirfabrikk
Hommelvig rundt 1890
Hommelvig rundt 1890

Åpningen av Meråkerbanen

Ved åpningen av Meråkerbanen i 1881 åpnet muligheten seg for industridrift i større skala. Råstoffet, tømmer, kunne hentes fra trønderske og svenske skoger, og fabrikkens produkter kunne sendes til havn på tidens nye transportmiddel, jernbanen. De første årene ble det meste av produksjonen eksportert til England.

Vanskelige tider

1891 Etter 7 år med bare celluloseproduksjon blir den første papirmaskinen installert, og bedriften går inn i en vanskelig tid med lav inntjening.

1892 Lauritz Jenssen d.y. sliter med stor pionergjeld, og må overdra alle sine aksjer i fabrikken til agent Christian Christoffersen i Christiania, som hadde et større beløp til gode på Ranheim. Det samme skjedde også de øvrige aksjonærene.

1897 Lauritz Jenssen må også overdra gården Ranheim Vestre til samme hr. Christoffersen. Gården består av 400 mål dyrket mark, store skoger og utmarksområder samt vannfallsrettigheten i Vikelva.

1899 Chr. Christoffersen, og dermed også fabrikken, går konkurs etter en langvarig lavkonjunktur i 1890-årene. Norges Bank blir sittende med konkursboet, og driver fabrikken i påvente av at den kan selges når tidene bedrer seg.

1902 En svenske, Gustav Oscar Örn fra Värmland, kjøper gården Ranheim Vestre med vannfallsrettigheter og et teglverk beliggende ved utløpet av Vikelva. Örn sier opp bedriftens leie av grunn og vannkraft, noe som gjør fabrikken til et nærmest verdiløst bo. Han kjøper deretter fabrikken for en billig penge.

A/S Meraker Brug

1907 Brukseier Örn har drevet fabrikken godt, og tjent gode penger. Året før var et konsern sydfra rykket inn i Trøndelag, det ble kalt Kiær-konsernet eller Meraker-konsernet. Det hadde sitt utspring i reder- og trelastmiljøet på Østlandet (Kiær, Fearnley, Solberg og Astrup).De hadde kjøpt store skogeiendommer i Trøndelag, og etablerte etterhvert A/S Meraker Brug. For å utnytte skogressursene var dette konsernet også interessert i cellulose- og papirproduksjon, og hadde følere ute for å kjøpe Ranheim. Men Örn var ikke særlig salgsvillig til å begynne med.

Ranheim papirfabrikk
Ranheim papirfabrikk

I 1907 var konjunkturene på topp, og Meraker-konsernet hadde planer om å bygge egen fabrikk i Hommelvik. De var faktisk i ferd med å stikspaden i jorda da Örn endelig fant det for godt å selge. Salgssummen var rundt 1,5 mill.kr., og det sies at Örn tjente 0,5 mill.kr. på de årene han eide Ranheim. Fra Ranheim flyttet han til Nidareid Gård i Trondheim, hvor han bodde noen år før han flyttet tilbake til Sverige.

Kiær-konsernet etablerer nå Aktieselskapet Ranheims Papirfabrik.

Gode tider

1907-29 God periode i fabrikkens historie. Store utvidelser både i cellulose- og papirfabrikken, som utvides til 3 papirmaskiner.

1930-39 Det investeres i en rekke etterbehandlingsmaskiner for produksjon av smårull, kreppet papir, asfaltimpregnert papir, limbånd og forskjellige former for trykket papir.

Ranheims isbjørn, kraft-papp plakat
Ranheims isbjørn, kraft-papp

Under krigen

1940-49 Produksjonen av Isbjørn og malerpapp starter i 1940, og Ranit i 1943. Ved utbruddet av 2. verdenskrig ble det problemer med tilførselen av råvarer og annet som var nødvendig for at fabrikken skulle kunne gå. Bl.a. var det stor mangel på kull, som var en viktig energikilde for bedriften.

Man valgte å inngå avtaler om salg av papir til tyskerne for dermed å sikre varetilførsel gjennom de vanskelige krigsårene. Alternativet var å stenge fabrikken, og dermed sende nesten hele Ranheims befolkning ut i arbeidsløshet.

I etterkrigsårene skulle landet gjenoppbygges, og det var et nærmest umettelig behov for bedriftens produkter, særlig til bygningsindustrien. Produksjonsutstyret blir stadig forbedret, og det blir utbetalt produksjonspremier til arbeiderne for å tilfredsstille den enorme etterspørselen.

Etterkrigsårene

1950-59 Høykonjunkturen fra etterkrigsårene forsterkes, og første halvdel av 1950-årene blir den beste epoken i bedriftens historie. Grunnlaget blir da lagt for de utbygginger og investeringer som fører bedriften frem til å bli en moderne cellulose- og papirfabrikk som også konverterer papiret til papirsekker, papp og pappemballasje. I 1954 startes papirmaskin nr. 4, og i 1960 nr. 5. 75-årsjubileet markeres bl.a. med storstilt jubileumsfest på Prinsen Hotell.

Ranheim rundt 1961, bilde av en bil med last
Ranheim rundt 1961

1961 Sekkefabrikken etableres. I 1928 hadde biskop Arne Fjellbu i Nidaros startet produksjon av jutesekker som et ledd i å føre eks-fanger o.a. tilbake til arbeidslivet. Fabrikken ble kalt Nordenfjeldske Sekkesentral. Den utviklet seg etterhvert til å bli en «ordinær» sekkefabrikk, og fikk navnet Leangen Fabrikker. Ranheims første sekkemaskiner kom ved oppkjøp derfra.

100 år og 789 ansatte

1966 Papirmaskin nr. 6 kommer i drift, og man starter også produksjon av papphylser.

1970 Første byggetrinn av emballasjeavdelingen, Bølgepappfabrikken, står ferdig.

1971 A/S Ranheim Papirfabrik, inklusive Ranheim Vestre gård og alle eiendommer forøvrig, kjøpes av Norske Skogindustrier AS. Kiær/Fearnley/Solberg/Astrup-epoken er forbi. Bedriftens navn endres til Norske Skogindustrier AS, Divisjon Ranheim Papirfabrikk.

1976 Pr. 31.12.76 er det offisielle antall fast ansatte 789, som er det høyeste i historien.

1978 Ny massivpappmaskin installeres.

1981 Cellulosefabrikken legges ned den 12. juli, og den velkjente Ranheimslukta forsvinner. Produksjonen av imitert kraftpapir basert på noe innkjøpt cellulose og ellers bare bruk papir starter.

1983 1. oktober kjøper M. Peterson & Søn AS fra Moss fabrikken, mens alle øvrige eiendommer forblir i Norske Skogindustrier. Navnet endres igjen til Ranheim Papirfabrikk AS for noen år.

1984 100-årsjubileet markeres med bl.a. utgivelse av jubileumsbok og jubileumsfest på Prinsen Hotell.

1986 Fabrikkens råstoffavdeling utvikles til ett av verdens mest avanserte anlegg for behandling av returpapir, og fabrikken benytter heretter bare brukt papir som råstoff. PM 4 stoppes.

1987 Hovedbygningen på Ranheim Vestre gård med 7 mål tomt kjøpes tilbake. Symbolet på begynnelsen til Ranheim Papirfabrikk er dermed i fabrikkens eie igjen.

1994 Navnet endres til Peterson Ranheim AS.

1995 Hylsefabrikken selges til det finske Ahlström-konsernet, som flytter de ansatte  og maskinene til en nybygd fabrikk på Sveberg i Malvik. Det økonomiske resultatet blir det beste i moderne tid, med et overskudd på over 40 mill.kr.

Omorganisering

1996 Sekkefabrikken legges ned. Maskinene blir demontert og solgt. De nyeste maskinene selges til svenske Assidomän, mens det eldste utstyret selges til Pakistan. Bedriften består nå av en papirfabrikk med årskapasitet på 80.000 tonn fordelt på to maskiner samt smårullavdeling, og en emballasjefabrikk med årskapasitet 40.000 tonn bølge- og massivpapp. Bedriften har 380 ansatte, og årsomsetningen er rundt 450 mill.kr.

 

Fabrikkbilde fra Ranheim
Ranheim fabrikken

1997 Petersonkonsernet omorganiseres f.o.m. 01.09, og Ranheim blir delt i tre. Papirfabrikken inngår sammen med papirfabrikken i Moss i Peterson Linerboard AS, mens emballasjefabrikken sammen med bl.a. fabrikken i Sarpsborg inngår i Peterson Emballasje AS. Peterson Ranheim AS opprettholdes som et eiendomsselskap, som leier ut bygninger og grunn til de to produksjonsselskapene.

I tillegg ivaretar Peterson Ranheim AS den tradisjonelle kontakten med lokalmiljøet, bl.a. gjennom økonomisk støtte til lokale lag og organisasjoner.

Papirarbeideren, statue
Papirarbeideren

Ny energikilde

2000 Tungolje erstattes av LNG (Liquified Natural Gas) som energikilde for Fyrhuset. Hovedbygningen på Ranheim Vestre averteres for salg i september med en  prisantydning på 7,9 mill. kr. Det kommer ingen bud. Hele Petersonkonsernet  legges også ut for salg i løpet av høsten. Timingen var dårlig, idet et annet nordisk konsern legger ut emballasjedivisjonen for salg samtidig. Peterson stopper derfor sin salgsprosess. Det settes ny produksjonsrekord med 92.000 tonn salgbart papir, og det økonomiske resultatet blir meget bra, med et overskudd på 22,5 mill.kr i Papirfabrikken.

2001  Petersonkonsernet feirer 200-årsjubileum den 07.02.01. Ranheim Vestre blir solgt til Grunnarbeid AS den 01.02. Salgssum 6,1 mill.kr. Den 27.03 blir det besluttet å overføre all produksjon og konvertering av Bølgepapp fra Ranheim til Sarpsborg innen september 2001. Samtidig skal produksjonen av MP på Ranheim økes. Bemanningen i Emballasjeavdelingen reduseres med 44 årsverk.

Peterson logo på bygning
Gammel bod med produktene til Ranheim PB foran fra standen 2014

2006 Petersonkonsernet blir solgt til investorene Terje Haglund og Roar Paulsrud, samt AT Skog den 24.03. Høegh Eiendom AS kjøper Hovedkontoret med ca. 16 daa tomt, og får opsjon på kjøp av ytterligere ca. 16 daa nord for Hovedkontoret.

2007 Riving av Sodahuset starter i mars. Den 17.04 legges kjelen ned ved hjelp av dynamitt.

2008 Arbeidet med legging av utslippsledning til Trondheimsfjorden starter 02.12.08.

2009 125-årsjubileet markeres med en enkel tilstelning på kantina den 13.03.09. Ny utslippsledning til dypt vann på fjorden tas i bruk 25.05.09. Det forhandles med Trondheim Kommune om salg av tomta nord for Hovedkontoret og boligen Olavsborg. Forurenset grunn gjør at salget blir tidkrevende. Arbeidet med å bygge nye kontorer i 3. etg. starter medio august.

PEMCO og Peterson Packaging AS

2012 Peterson Linerboard AS i Moss går konkurs.  Ny eiere ; Lord Eiendom v/Øyvind Antonsen og Francis Stuckrath Hay. Konkursboet Linerboard Ranheim blir kjøpt inn i Peterson Packaging AS. PEMCO konsernet kjøper 100 % av aksjene i Peterson AS. Pemco er et norsk handel- og industrikonsern innenfor kjemikalier og fornybar energi. Selskapet er blant annet Norges ledende aktør innom produksjon og salg av miljøvennlig, fornybar energi basert på trepellets - Les mer om Pemco

Nye Ranheim paper & board skiltet blir satt opp
Nye Ranheim Paper & Board - 2016

Nye Ranheim Paper & Board

2016 Restrukturering av Petersonkonsernet. Bølgepapp virksomheten i Norge, Sverige og Danmark selges til VPK. Papir- og massivpappfabrikken endrer navn til Ranheim Paper & Board AS.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.

Ranheim Paper & Board

Vi er Nordens ledende leverandør av papir og massivpapp.

Vi bruker utelukkende brun returfiber som råstoff. Råstoffet består av brukte bølgepappesker som har blitt innsamlet i Norge og Sverige.

Papirfabrikken vår ble etablert allerede i 1884. Siden da har vi kontinuerlig utviklet oss.

Kontakt oss

Peder Myhres veg 19
7055 Ranheim

Tlf: 73 57 70 00
E-post: post@ranheim-pb.no

Org.nr: 915 725 015

Snarveier

  • Produkter
  • Kontakt oss
  • Miljø

Noe du lurer på?

Ta kontakt

Bygget på WordPress av Smart Media AS